In de regio Nordjylland in het noordoosten van Jutland vind je ruimte, heerlijke stranden en de natuur is in volle glorie aanwezig. We nemen je mee, kriskras, door dit vakantieparadijsje met steden, bijzondere natuur en een eilandparel.

Foto credits

Foto credits

Van boven naar beneden

 1. © Kjetil Løite
 2. © Destination NORD
 3. © Kjetil Løite
 4. © Kjetil Løite
 5. © Kjetil Løite
 6. © Kjetil Løite
 7. ”Nychos, 2015 - Translucent Medusa/Head of the Serpent Women- Reberbansgade 47, 9000 Aalborg” - Street Art Aalborg__ © Kjetil Løite
 8. © Kjetil Løite
 9. © Kjetil Løite
 10. © Coop Himmelb(l)au (2014). Fotograf Kjetil Løite
 11. © Destination NORD
 12. © Destination NORD
 13. © Kjetil Løite
 14. © Daniel Brandt Andersen
 15. © Kjetil Løite

 16. © Mette Johnsen

 17. © Niclas Jessen

We beginnen aan zee

© Destination NORD / NoWonder


De stad Frederikshavn heeft een heel bijzondere sfeer dankzij de maritieme geschiedenis, de idyllische ligging en niet in de laatste plaats de veerbootroutes naar onder meer. het populaire vakantie-eiland Læsø. Nabij Frederikshavn wil je gelijk even langs het Palmenstrand - in de zomer staat hier een hele rij palmbomen, wat samen met het witte zand een exotische sfeer geeft.


Voor het mooiste uitzicht bezoek je het Bangsbo Fort uit de Tweede Wereldoorlog. De ooit strategische militaire positie op zo’n 80 meter boven zeeniveau is nu een fantastisch uitkijkpunt over Frederikshavn en het Kattegat. Bij dit kustmuseum is ook een bunker speciaal ingericht voor kinderen waarbij de informatie gericht is op de allerkleinsten. Maak ook een fotostop bij het uitzichtplatform van Pikkerbakken - de drie kilometer lange kustklif die tijdens de ijstijd werd gevormd steekt 71 meter boven zeeniveau uit. 

© Kjetil Løite

Pikkerbakken


Op pad door de natuur

Op pad door de natuur

Verken de natuur met een van de vele wandel- offietsroutes. Een aanrader is de Groene Route (Den Grønne Tur, op zijn Deens) waarbij je 60 kilometer wandelt of fietst langs heidevelden, duinen, moerassen en bossen. Je passeert landhuizen en pakt meteen wat historie mee langs grafheuvels en monumenten uit de ijzertijd. De route gaat over de openbare weg, maar verkeer is er weinig en soms vraagt het om een stukje klunen – met de fiets aan de hand. De route is een must voor vogelliefhebbers: genoeg mogelijkheden om vogels waar te nemen bij vogelplatforms – en torens. 


Speciaal voor natuur- en roofvogelliefhebbers is er ook de kortere fietsroute ‘The route of Birds of Prey’. Hij neemt je gelijk mee langs Råbjerg Mile.

De veerboot op voor een  

De veerboot op voor een eilanduitstapje 

Vanaf Frederikshavn vaar je in anderhalf uur naar het eiland Læsø. Bijzonder op dit eiland zijn de huizen met hun 350 jaar oude zeegrasdaken. Het Hedwigs Hus is bijvoorbeeld zo’n karakteristiek huis met zeegrasdak. Het eiland staat ook bekend om zijn zoutwinning, dat al begon in de twaalfde eeuw. Het huidige Læsø Salt-fabriekje werd in 1991 opgericht en wie wil, kan hier zelf proberen om op de traditionele manier zout te winnen (een zakje kopen, voor thuis, kan ook).

© Kjetil Løite

Læsø


© Kjetil Løite

© Kjetil Løite

Van eiland naar fjord 

dagje Aalborg

Prachtig gelegen aan het Limfjord vind je deze stad vol bijzondere contrasten. Een oude binnenstad met street art, moderne architectuur naast het maritieme verleden, moderne winkels met oude straatjes en idem huizen. Helemaal van deze tijd is het Salling-gebouw: een department store, waar je tot in de late uurtjes het dak op kunt. Loungen in de Rooftop-bar. Doe dat dan ná de wandeling over de glazen Skywalk, die 30 meter boven de grond uitsteekt in de Aalborgse lucht. 

© Nychos, 2015 - Translucent Medusa/Head of the Serpent Women. Photographer: Kjetil Løite


Duin aan de wandel

Duin aan de wandel

Zandduin Råbjerg Mile is een duin van één bij één kilometer en veertig meter hoog. Het duin verplaatst zich, aan de wandel dus. Het is een beetje een slome, of nou ja, wat is de gemiddelde snelheid van een duin kun je je afvragen? Toch schuift ‘ie elk jaar vijftien meter op richting Grenen, het topje van Denemarken. Wandel gerust een stukje mee.

© Kjetil Løite

© Kjetil Løite

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'De Danish Zen is waarom ik in Denemarken woon. Het is een onzichtbaar patroon in de samenleving, dat je merkt als je dichter bij de Denen komt'

- Rebekka uit Nordjylland 

Dat is kunstig

Dat is kunstig

Kunst, geschiedenis, cultureel erfgoed en leuke belevenissen voor het hele gezin komen samen in Brønderslev. Hier zoemt het van lokale kunstenaars en ambachtslieden, die stuk voor stuk prachtige, fantasierijke en unieke kunst creëren. Neem nu pottenbakker Finn Risom met zijn handgemaakte keramiek in traditionele vormen en van moderne kwaliteit. Midden in de winkel staat het draaiplateau, waardoor je precies kunt zien hoe kopjes, kannen, schalen en nog veel meer ambachtelijk met de hand wordt rondgedraaid. Een stukje Deens Design voor in je dagelijks leven thuis en een leuk vakantiesouvenir ineen.

Naast mooie kunst vind je in en om Brønderslev ook een grote selectie musea. In het Asaa Havnemuseum, het havenmuseum, herbeleef je de tijd van hoe het leven als visser er vroeger uitzag. Dronninglund Kunstcenter is de plek waar kunst, natuur en architectuur elkaar ontmoeten. In het Hjallerup Mekaniske Museum staat onder meer het prototype van een van de eerste elektrische auto's van Denemarken en enkele van de oudste, nog werkende tractoren van Denemarken. Maar ook de zonneauto die in de jaren ‘90 door Australië trok, zie je hier. 

Andere aanraders in de regio: het Kunsten Museum of Modern Art, het Musikkens Hus, het Utzon Center en Skagens Kunstmuseer. Even binnenkijken! 

© Destination NORD

Slaap goed

Slaap goed

Overnachtingsplekken genoeg in de regio. Maar een Deens vakantiehuis, dat is in Noord-Jutland echt een klein feestje. De huisjes liggen zo fijn in de natuur of langs het Kattegat. Het is gewoon een kwestie van kiezen. Sov godt, zoals de Denen welterusten zeggen.

Voor het echte vakantiegevoel

© Destination NORD / NoWonder


Voor durfals

Op slechts een half uurtje rijden van Aalborg, dicht bij de stranden van Blokhus en Løkken, en toch helemaal in het bos, ligt Fårup Sommerland. Dit populaire pretpark – denk Walibi-stijl – heeft de leukste achtbanen, wilde glijbanen, een kinderkermis en het grootste en natste waterpark van Denemarken. Maar ook de snelste, hoogste én langste achtbaan van Denemarken vind je hier. De Fønix achtbaan is zelfs uitgeroepen tot Beste achtbaan van Europa

Naast spannende attracties kunnen kinderen zich hier heerlijk uitleven op talrijke trampolines, met paardrijden, midgetgolfen, kanoën, klimrekken en nog veel meer. 


TIP Overnacht in het bijbehorende Hotel Fårup. Alsof wakker worden met uitzicht op een achtbaan nog niet tof genoeg is, mag je ook dertig minuten eerder dan alle andere bezoekers het park in. De entree tot het park zit bij de overnachting inbegrepen. 

© Kjetil Løite

© Daniel Brandt Andersen


Voor het echte buitengevoel

1.

Verken de ‘bergen’ van Denemarken

Het heuvelruggebied Jyske Ås is tijdens de laatste ijstijd door gletsjers gevormd. Je ziet er weelderige velden, grote bosgebieden, hoogvenen en uitgestrekte heidevelden. Het hele gebied is heuvelachtig en 39 heuveltoppen zijn hoger dan 100 meter boven zeeniveau. De top Knøsen is met 136 meter zelfs het hoogste punt in Noord-Jutland. Even genieten op de top van je welverdiende uitzicht.

2.

Haven

Vanuit de haven van Aalborg kun je geweldige kajaktochten over het Limfjord maken. Net zoals de locals een duik nemen in het havenbad, kan hier ook.

3.

Natuurgebied Lille Vildmose

Ontdek het beschermde natuurgebied Lille Vildmose. Een stukje Deense wildernis met ongerepte natuur waar je onder meer wilde zwijnen en elanden tegen kan komen.

4.

Alpaca’s

Wandelen met de alpaca’s van Fredly bij Brønderslev, dat is fun voor de hele familie.

3X

Voor het echte verwengevoel

Lekker drinken: Deense wijn. Bij Guldbæk Vingård, net onder Aalborg, en bij Nygårdsminde Vingård in het hart van Vendsyssel.


Genoeg keuze uit golfbanen in Noord-Jutland, maar die van Hals willen we even als aanrader noemen. Daar heb je vanaf sommige holes het Limfjord als uitzicht.


Geniet van het ultieme vakantiegevoel vanuit een fijn hotel. Het prijswinnende Hotel Viking ligt tussen de bossen en het strand en heeft twee jaar op rij de prijs voor ‘Beste Spa en Wellness in Denemarken’ gewonnen. Tevens is dit sinds afgelopen jaar het ‘Beste hotel van Noord-Jutland’.

1

2

3

© Kjetil Løite

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl