Het hart van Jutland is een groen paradijs met ook nog eens vier bijzondere steden: Fredericia, Kolding, Vejle en Billund. Elk met een eigen historie, sfeer en stijl. Slenter langs leuke winkels, wandel over stadswallen en pak wat cultuur mee. De prachtige natuur eromheen nodigt uit voor fijne actie in de buitenlucht en de zee is nooit ver. 

Alles op een steenworp afstand van LEGOLAND®

WIST JE DAT...

Foodie? Hier wil je zijn! 

GASTRONOMIE

Denen houden van lekker eten en drinken, zeker als het komt uit eigen natuur. Start een culitrip ten noorden van Vejle, waar de Fary Lochan Whiskey-stokerij is. Geniet daarna in Vejle bij restaurant Nögen, waar de chef voedselverspilling tegengaat en kookt met producten die voorhanden zijn en die anderen misschien weg zouden gooien. 

© Claes Bech-Poulsenl

Fan zijn we ook van Kolding: van Restaurant Madkælderen in de kelder van kasteel Koldinghus en het in de haven gelegen Restaurant Admiralen, waar verse vis een glansrijke hoofdrol speelt op het menu. Ook in Billund weten ze wat lekker eten is. Proef het streetfood zoals flatbread met falafel en ontdek de historische en gezellige Filskov Kro, net buiten de stad. Voor de Deense klassieker, smørrebrød, ga je naar café Moms in Fredericia. Eten van sterrenklasse? Daarvoor is Restaurant Ti Trin Ned in Fredericia jouw adres!


© Destination Trekantområdet

Voor wie graag wandelt, is de 130 kilometer lange wandelroute Rans Togt een echte aanrader. De route voert je door 14 dorpen in de omgeving van Vejle. Langs kastelen, boerderijen en landhuizen. Geniet van het landschap, van kunst langs de route en neem een kijkje bij de bron van de Gudenå rivier, die ontspringt in Tinnet. 


Mooi én lekker is ook de wandeling in het Kolding Ådal, tussen Kolding en Fredericia. Hier loop je tussen wijngaarden met, of course, een pitstop voor een lekker glas wijn. Wie graag het water in zicht houdt tijdens een wandelingetje, loopt bij Fredericia langs het fjord door maritiem natuurpark Lillebælt. Kijk of je bruinvissen ziet! 


AVONTUUR

Een luchtje scheppen

© Det Hvide Vandtårn - Oscar Gundlach-Pedersen. Photographer: Destination Lillebælt

DANISH ZEN IS VOOR MIJ…

'Een wandeling maken in en om Fredericia en dan wegdromen bij het uitzicht over het water. Vanaf de Cirkelbro bijvoorbeeld' 

- Iben uit het hart van Jutland 

© Cirkelbroen ved Østerstrand - Fredericia kommune. Photographer: Claus Fisker

© Destination Trekantområdet. Photographer: Akindofstudio

Actief buiten zijn

In de omgeving van Billund is de natuur uniek. Op de oude plantagegebieden is de natuur omgevormd tot heide. Randbøl Hede en Frederikshåb Plantage zijn nu mooie wandelplekken om de benen te strekken. Voor wie van buiten houdt, is een kanotochtje op de Omme Å een idee. 


Op de landtong bij Nørreskoven en Dyrehaven komt het bos tot aan het water van het Vejle Fjord en de Grote Belt. Je wandelt (en picknickt) er fantastisch. Iets buiten Vejle staat het UNESCO Werelderfgoed Kongernes Jelling, een bezoekers- en belevingscentrum over de boeiende wereld van Vikingkoningen en de geboorteplek van Denemarken. Bonus: de toegang tot Kongernes Jelling is gratis.


OPLADEN

© Bang Clemme Film & Openhouse

© Mads Hansen

© Jakob Vingtoft

En een tikkeltje architectuur  

Het icoon van Vejle is toch wel het Fjordenhus, pronkend aan het waterfront. Het met een Michelinster bekroonde restaurant LYST huist in het statige pand en overdag kun je op de begane grond de werken van de kunstenaar, en tevens architect van het gebouw, Olafur Eliasson bekijken. Nog zo’n icoon van de stad is Bølgen, wat letterlijk ‘de golf’ betekent. De herkenning kan niet missen als je kijkt naar de vorm van het gebouw. 

Tussen Vejle en ambachtsstad Kolding ligt het Tørskind Grusgrav, een van de weinige landschapssculpturenparken van Denemarken. Je vindt er kunstwerken in staal, graniet en hout. Die laatste, Kolding, is overigens UNESCO-erkend als Creative City of Design. Als kers op de taart vind je er het prijswinnende Trapholt Museum voor moderne kunst en design. 


En dan natuurlijk Billund. De bewoners en LEGO® hebben hun stad Billund letterlijk en figuurlijk met elkaar gebouwd. Een leuke manier om de stad te ontdekken, is door de Playline te volgen. Een route die langs de toeristische highlights gaat.

Kunst en Design

© Fjordenhus (2018) - Olafur Eliasson & architects of Studio Olafur Eliasson. Photo: Jakob Vingtoft

© Trapholt Kunstmuseum (1988) – Bente Aude & Boje Lundgaard. Photographer: Jakob Vingtoft

Tijdreizen

De culturele geschiedenis heeft flink wat wortels in het hart van Jutland. Zo is de ruïne van het kasteel in Kolding, het Koldinghus, bewaard gebleven en omgebouwd tot een plek waar de geschiedenis en cultuur levend wordt gehouden.


In Vejle kun je een reconstructie van twee bruggenhoofden bewonderen. In de tijd van Vikingkoning Harald Blåtand, zo rond 980, werd in Ravning Enge, onderdeel van het Vejle Ådal, een brug gebouwd, die tot 1935 de langste brug van Denemarken was. 


Fredericia, gesticht in 1660 als een fort, ligt aan de Kleine Belt (Lillebælt op zijn Deens) en dat geeft de stad een gezellige, maritieme sfeer. Leer meer over de geschiedenis aan de hand van de een wallenwandeling langs de best bewaarde stadswallen van hun soort in Europa. Het zogeheten Fredericia Ramparts’ Trail System is 18 kilometer lang en geeft je de keuze uit verschillende routes met schitterend uitzicht over Fredericia.   


Geschiedenis en cultuur

IDEEËN

OUTDOOR-

1.

Er op en erover

Boek een heuze brugwandeling over de Oude Kleine Belt-brug (Bridgewalking Lillebælt). Je wandelt met een gids naar 60 meter hoogte en geniet van het prachtige uitzicht. 

2.

Walvissafari

Wie op walvissafari gaat, heeft grote kans om ze ook echt te zien. De Lillebælt heeft een van de hoogste concentraties walvissen ter wereld. Van de ongeveer 400.000 bruinvissen in West-Europa leven er zo’n 40.000 in het Kattegat en de Lillebælt. Om de bruinvissen, een van de kleinste walvissen die bestaan, te zien, vertrek je met excursies vanuit Fredericia. Een zeewiersafari kan trouwens ook!

3.

Kanovaren

Rondom Billund zijn er drie leuke routes die je kunt doen. Volg de Grindsted Stream, Ansager Stream en Holme Stream.

4.

Zeekajakken

Vanaf het Albuen Strand bij Vejle ga je na grondige instructies het water op. Peddel onder de Vejlefjordbrug door naar de Skyttehusbugten baai, waar je Bølgen, het gebouw dat op een golf lijkt, kunt zien.

Plan je reis

© StampReklamefoto.dk. Photographer: Steffen Stamp

© Naturpark Lillebælt

Reis je rond

Een mooie manier om het hart van Jutland te verkennen, is met een rondreis. Buro Scanbrit bijvoorbeeld biedt de 5-daagse ‘Reis in het hart van Jutland’ aan. En de 7-daagse ‘Culinaire ontdekkingsreis in Denemarken’, waarmee je na het hart van Jutland ook in Kopenhagen verblijft. 

Welkom in het hart van Jutland

© Destination Trekantområdet. Photographer: Frame & Work

Meer Denemarken inspiratie vind je op

visitdenmark.nl

Foto credits

Foto credits

Van Boven (kaart) naar beneden

  1. © Bølgen (2018) – Henning Larsen Architects. Photographer: Jakob Vingtoft
  2. Mad Restaurant Ti Trin Ned © Claes Bech-Poulsen
  3. Koldinghus_© Preben Matthiesen
  4. © Det Hvide Vandtårn - Oscar Gundlach-Pedersen. Photographer: Destination Lillebælt
  5. © Cirkelbroen ved Østerstrand - Fredericia kommune. Fotograf: Claus Fisker
  6. © Destination Trekantomraadet_Photo: AKindofStudio
  7. Kongernes Jelling_© Bang Clemme Film & Openhouse
  8. Jelling_© Mads Hansen
  9. ©Jakob Vingtoft
  10. © Fjordenhus (2018) - Olafur Eliasson & architects of Studio Olafur Eliasson. Photographer_Jakob Vingtoft
  11. © Trapholt Kunstmuseum (1988) – Bente Aude & Boje Lundgaard. Photographer: Jakob Vingtoft
  12. © StampReklamefoto.dk_Photographer: Steffen Stamp
  13. ©Photographer_Naturpark Lillebælt
  14. ©Destination Trekantområdet_photographer Frame & Work
  15. © Mikkel Jézéquel

  16. © Daniel Villadsen