5 tips voor een

 kerstdiner

zonder stress

En maak alsnog grote indruk tijdens de kerstdagen

Kleed je tafel aan met gouden details

1

Een goed begin is het halve werk

Bereid zoveel mogelijk voor

Maak zoveel mogelijk van tevoren. Tijdens je diner hoef je je gerechten dan alleen maar uit de koelkast te pakken, het eventueel op te warmen of de puntjes op de i te zetten. Vooral desserts en voorgerechten kun je prima koud serveren. In dit magazine vind je recepten voor lekkere en indrukwekkende voorgerechten en desserts die je al van tevoren maakt.
Plan de bereiding van je maaltijden ook slim. Zo is een hoofdgerecht uit de oven handig. Voordat je gasten komen, doe je al het werk. Zet het in de oven en houd zo tijd over voor andere gerechten of gewoon gezelligheid met je gasten.

Bekijk hier bijvoorbeeld het recept voor kalkoen met sinaasappelglazuur.

2

Lekker voor iedereen 

Vraag van tevoren naar dieetwensen

Je wilt er niet tijdens het diner pas achter komen dat iemand vegetarisch eet of lactose-intolerant is. Ga daarom ruim op tijd bij je gasten na of ze nog dieetwensen of intoleranties hebben. Het is ook slim om je bedachte menu even door hen te laten checken, zodat jullie er zeker van zijn dat iedereen straks van het eten kan genieten.


Heb je geen zin om meerdere menu’s te maken? Dan is het helemaal geen gekke keuze om het hele kerstdiner bijvoorbeeld vegetarisch te maken. Verderop in het magazine vind je het recept voor champignon bourguignon. Deze klassieker met een vegetarische twist is lekker voor iedereen!

3

Less is more

Maak het jezelf niet te moeilijk

De verleiding is misschien groot om uitbundig uit te pakken met een indrukwekkend maar lastig recept. Het wordt ingewikkelder als je die ook nog nooit gemaakt hebt. Maak het jezelf niet te moeilijk. Kies voor iets wat je al vaker hebt gemaakt, of kies voor een makkelijker en sneller recept. In dit magazine vind je recepten die iedereen kan maken, ook als je geen keukenprinses bent. Er staat ook overal de bereidingstijd en moeilijkheidsgraad bij, zodat je precies weet waar je aan toe bent.


Als je er echt zeker van wilt zijn, is het aan te raden om je menu al een keer van tevoren te maken. Eten moet je immers toch!

4

Time Management 

Begin op tijd

Misschien een inkoppertje, maar begin op tijd. Dek indien mogelijk de tafel voordat je gasten komen. Zet alvast een aperitief klaar zodat je ze warm kunt verwelkomen. En reken bij voorkeur één of twee uur extra tijd voor in de keuken. Zo heb je altijd nog speling voor als je gerecht mislukt, je opeens nog naar de supermarkt moet voor een vergeten ingrediënt of je per ongeluk rode wijn op je mooie kleding morst.

Met het hele gezin in de keuken

5

Groen, Goud, Gezelligheid

Maak je tafel mooi op 

Met een paar simpele elementen maak je de tafel al snel restaurantwaardig. Gebruik bijvoorbeeld een onderbord. Dit is een groter bord, kan een gewoon bord zijn, waar je je andere borden met de gerechten op legt. Dit kan dezelfde kleur zijn als de andere borden, maar ga voor een speelser effect voor een andere kleur. Ook uitgewerkte menukaartjes, mooi opgevouwen servetten, een groot kerststuk en natuurlijk kaarsen geven de tafel een feestelijke sfeer.


Het is ook een goed idee om vlak voordat je gasten komen al wat borrelhapjes klaar te zetten. Zo kunnen ze bij aankomst meteen lekker gaan zitten en tafelen, ook als je nog even bezig bent in de keuken.

Dek de tafel met een onderbord voor een luxe uitstraling